אור מלאכותי לגידול צמחים בבית: כיצד לבחור אותם וכיצד להשתמש בהם
אור מלאכותי לגידול צמחים בבית: כיצד לבחור אותם וכיצד להשתמש בהם
שימוש באור מלאכותי לגידול צמחים בבית הוא פתרון מצוין, במיוחד אם אנחנו גרים בדירה ללא מרפסת או חלונות המאפשרים להניח עציצים או אם אנחנו בכלל גרים בדירת מרתף. הם גם מאפשרים לנו לייצר שתילים מוקדמים או לגדל צמחים אקזוטיים.
אבל העניין הוא שפעמים רבות אנו יכולים להרגיש די מבולבלים בכל הנוגע אילו נורות מתאימות לשימוש בכל מקרה או באופן כללי.
במאמר זה נדבר על דרישות האור של הצמחים וספקטרום הגלים והצבעים של הנורות המלאכותיות השונות על מנת להחליט אילו נורות מתאימות ביותר לצמחי הבית שלנו.
הצבעים הנכונים
אור השמש הטבעי מכיל את כל ספקטרום האור כולל כל צבעי הקשת. צמחים משתמשים בכל ספקטרום הצבעים הקיים באור השמש (למעט ירוק ומכאן צבעו), והחשובים ביותר הם אדום וכחול.
ישנן אפשרויות רבות בשוק לבחירת אור מלאכותי לגידול צמחים בבית, כולל אורות מיוחדים לגידול צמחים הנקראים מנורות גידול, נורת לדים לגידול וגם פס לדים לגידול צמחים.
העוצמה הנכונה
עוצמת האור המלאכותי שמקבל צמח נקבעת על ידי עוצמת הנורה ועל ידי הקרבה בין הצמח למקור האור.
לכל צמח יש דרישות משלו של צבעים ועוצמת אור. בדרך כלל, אותם צמחים מאקלים טרופי או יערות מוצלים אינם דורשים אור רב כמו אלה הגדלים באקלים יבש ושטוף שמש.
הרוב המכריע של צמחי הפנים הפורחים, כמו ביגוניות וסיגליות אפריקאיות, ישמחו להיות במרחק של 25 עד 31 ס"מ מלבד ממקור האור.
ניתן למקם צמחים הגדלים לצורך העלווה שלהם, כמו קיסוס או פילודנדרון, לא הרחק מ 90 ס"מ ממקור האור.
עם זאת, צמחים פורחים רבים, כמו סחלבים וגרדניות, כמו גם מרבית צמחי הגן ופירות הדר, דורשים עוצמת אור גבוהה יותר כדי לפרוח ולהפיק פירות.
המרחק בין הצמחים שלנו למקור האור יהיה תלוי בסוג המנורה בה אנו משתמשים. מנורות ליבון, למשל, מייצרות חום רב ועלולות לשרוף את העלווה, אך נורות לד לגידול צמחים כמעט ואינם פולטים חום, כך שהם יכולים להיות קרובים יותר אליהם.
זמן חשיפה לאור מלאכותי
ללא קשר לסוג הצמח שאנו מטפלים בו, כולם זקוקים להפסקה.
בטבע הצמחים נושמים בלילה. נשימה חיונית לתהליך הגידול שלהם.
תהליכים ביולוגיים רבים בצמחים מושפעים מזמן המנוחה, כלומר קצב הצמיחה שלהם ותנובת נבטים, פירות ופרחים חדשים.
בהתבסס על מספר שעות האור היומיות שהצמחים זקוקים להן, הם מחולקים בדרך כלל לשלוש קבוצות:
- צמחים קצרי יום: כמו חרציות, קלנצ'ו, אזליאות ובגוניות. צמחים מסוג זה משגשגים בפחות מ 12 שעות אור ביום. למעשה, צמחים אלה דורשים בהכרח תקופה קצרה עוד יותר של ימים כדי להיות מסוגלים להתחיל בתהליך הפריחה שלהם
- צמחים ארוכי יום: דורשים בין 14 ל 18 שעות אור ביום. רוב שתילי הפרחים והירקות העונתיים הם צמחים ארוכי יום. כאשר הם לא מקבלים מספיק אור, הם מחווירים וגדלים "רזים"
- צמחי יום ניטרליים: גרניום, קולוס, סיגליות אפריקאיות ובדרך כלל צמחי עלווה מסתפקים בדרך כלל ב 8 עד 12 שעות אור ביום לאורך כל השנה
המינון הנכון
בואו נזכור שחוסר או עודף תאורה עלולים להזיק לצמחים שלנו. להלן התסמינים העיקריים שיעידו על כך שהצמחים מקבלים אור באופן שגוי:
עודף אור:
- העלים מתקמטים ושוליים הופכים לחומים או כתמים חומים נראים כתוצאה מכוויות
- עלים קטנים, מאבדים את צבעם הירוק כדי להפוך לבנבן מדי
- הצמח הופך ל "עצוב" (מאבד מרץ) בשעות החמות ביותר ביום
- הצמח מכוון את העלים שלו בכיוון ההפוך של האור
חוסר אור:
- העלים מצהיבים ונופלים
- צמחים כמעט ולא פורחים וכאשר הם עושים זאת, התפתחות הפרחים היא חלקית למדי ולעתים קרובות נופלים לפני פריחתם
- הצמחים מפתחים גבעולים כמעט חסרי צבע, ארוכים ורזים מדי עם מעט חיוניות, במרחק רב בין הפרקים ומשתרעים בחיפוש אחר מקור האור
- התפתחותו איטית וחלשה יותר
סיכום
על ידי שימוש בנורת לדים לגידול צמחים או פס לדים עידוד הצמיחה תוכלו לגדל הרבה צמחים בתוך הבית, מסחלבים ועד ירקות, ללא קשר לתאורה הטבעית שיש לכם בבית.
תאורה מלאכותית נכונה מבטיחה שתילים ונבטים בריאים וחזקים. לכן, גם אם יש לכם בית חשוך, אל תאבדו את התקווה, אתם יכולים לקבל צמחים נהדרים אפילו במרתף.